Hoeveel kost een houten huis?

Om die vraag te beantwoorden geven we u graag eerst een overzicht van alle aspecten die de prijs van een houten huis bepalen.

In eerste instantie hangt de prijs natuurlijk samen met de afmetingen van de woning en met de gebruikte materialen, maar om een transparante prijs te kunnen bepalen houden we bij NewCraft rekening met meer elementen.

Dit artikel geeft meer uitleg en informatie over de verschillende elementen die de prijs van een houten woning bepalen, en als u benieuwd bent wat het kost om uw bouwplannen uit te voeren adviseren we u graag!

Prijsindicatie voor het bouwen van een houten huis

Het budget dat u wil uitgeven aan uw woning wordt als uitgangspunt gebruikt om prijsindicaties op maat te maken. Vervolgens worden uw wensen in kaart gebracht maar wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden van de bouwgrond en de gemeentelijke eisen.

Wat kost een bouwgrond in Belgie?

De prijzen van bouwgrond in België verschilt uiteraard regio per regio. Via de site van de Vlaamse overheid kunt u een overzicht van de evolutie van de bouwgrondprijzen opvragen.

Als u een bouwgrond op het oog heeft, hou dan ook rekening met eventuele sloop- of snoeiwerken die nog moeten gebeuren voordat er gebouwd kan worden.

Ontwerp van de woning

De ontwerpfase is bepalend voor de uiteindelijke prijs van de woning. U maakt kennis met de verschillende afwerkingsmogelijkheden van CLT woningen langs binnen- en buitenkant.

We nemen uitgebreid de tijd om uw wensen in kaart te brengen, en we adviseren u graag over de verschillende mogelijkheden die u hebt om uw woning energievriendelijker te maken.

Bouw van de woning

Het voordeel van bouwen met hout is de snelheid van deze bouwmethode. Na de ontwerpfase worden de CLT panelen op maat gezaagd in de fabriek. Als alle puzzelstukken klaar zijn kan de bouw van de woning beginnen. Het bouwen van de houten woning duurt afhankelijk van de grootte en en architectuur slechts een paar dagen tot een paar weken.

Afwerking: casco of sleutel-op-de-deur

De prijs van een CLT woning hangt ook af van de afwerking en het afwerkingsniveau dat u wenst. U kunt kiezen voor een casco woning, een woning die sleutelklaar wordt op geleverd, maar vaak is er tussen casco en sleutelklaar ook nog vanalles mogelijk.

Bouwen zonder zorgen met NewCraft

Een huis bouwen is een intensief traject waar u niet elke dag aan begint. Met NewCraft kiest u voor de juiste partner om u in dit traject van A tot Z bij te staan is.

Tijdens een eerste gesprek vertelt u over uw bouwplannen en wensen, en laten we u kennis maken met onze werkwijze en aanpak. We nemen ruim de tijd om elk detail door te spreken.

Tijdens het hele traject, van ontwerp tot oplevering kunt u rekenen op onze expertise. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een eerste gesprek.

Bouwen met hout: alle opties op een rijtje

Houtbouw is niet meer weg te denken uit de woningbouw. Strengere milieu- en energienormen maken van houtbouw het bouwmateriaal bij uitstek voor het bouwen van nieuwe woningen, uitbreidingen of renovaties.

Er zijn verschillende soorten van houtbouw, die worden opgedeeld in twee grote categorieën: skeletbouw en massiefbouw.

Houtskeletbouw

Zoals de naam het al zegt wordt er een houten skelet gebouwd. Dit skelet brengt de verticale belasting op van verdieping en dak. Tegen dit skelet worden platen bevestigd die de horizontale belasting van bijvoorbeeld wind opvangen.

Houtskeletbouw laat u toe om zeer doorgedreven te isoleren, waardoor het vaak wordt overwogen voor het bouwen van passiefwoningen.

De afwerkingsmogelijkheden zijn dezelfde als bij traditionele bouw: baksteen, buitenpleister, … Langs de buitenkant zie je dus geen verschil. De binnenkant wordt meestal afgewerkt met gipsplaten.

Massieve houtbouw

bouwen met hout

Massieve houtbouw is overgewaaid vanuit landen als Duitsland en Zwitserland, en wint meer en meer aan interesse bij architecten en bouwheren.

CLT (Cross Laminated Timber)

CLT HoutmassiefbouwCLT is een veelbelovende techniek die steeds populairder wordt vanwege de flexibiliteit, snelheid en afwerkingsmogelijkheden. CLT planken zijn samengesteld uit verschillende houten lagen die kruiselings aan elkaar worden verlijmd. Afhankelijk van de draagkracht die nodig is zullen er 3 tot 7 lagen verlijmd worden.

Dankzij de isolerende eigenschappen van het hout, in combinatie met extra isolatie aan de buitenkant behaalt u al snel de allerhoogste isolatiestandaarden.

Omdat de panelen bij productie in de fabriek al op maat worden gezaagd lijkt het plaatsen van een woning in CLT op een grote 3D puzzel. Het grote voordeel hiervan is dat de bouw zelf slechts enkele dagen in beslag neemt en dat er al snel aan de afwerking begonnen kan worden.

Bouwen met hout biedt heel wat mogelijkheden

Houtbouw is niet alleen geschikt voor nieuwbouwwoningen, het wordt ook steeds meer gebruikt bij renovaties of uitbreidingen aan een bestaande woning.

Het is ook uitermate geschikt voor het optoppen van woningen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van bestaande daken om een woning of gebouw in de hoogte uit te breiden.

Alle voordelen van bouwen met hout op een rijtje:

  • Hout is milieu en energievriendelijk. Het is 100% recycleerbaar en het hout dat wordt gebruikt wordt op een duurzame manier opnieuw aangeplant
  • Hout isoleert veel beter dan traditionele bouwmaterialen als baksteen of beton.
  • Snel: afhankelijk van de techniek staat een huis binnen enkele dagen of weken recht
  • Omdat het hout zo licht is heeft het minder fundering nodig
  • Flexibel: uitbreiden, renoveren, optoppen, … houtbouw is zeer flexibel in te zetten.

 

Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten die in acht genomen moeten worden wanneer je kiest voor bouwen met hout. We denken hierbij bijvoorbeel aan akoestische isolatie die bij houtbouw minder goed presteert dan bij traditionele bouwmaterialen.

Er bestaan heel wat manieren om dit toch weg te werken of in te perken, bespreek dit daarom zeker met de architect en aannemer.

Houten doos maakt optimaal gebruik van beschikbare ruimte

‘In de huidige consumptiemaatschappij is er toch nog ruimte voor alternatieven en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen.’ Zegt Clare Neven van Clare Cousins Architecten in Melbourne.

Cousins’ recente renovatie van het “Flinders Lane appartement” toont hoe een woonruimte van 75 vierkante meter kan verbouwd worden tot een om genoeg ruimte te bieden voor de komst van het eerste kind van de bewoners.

Het koppel had zelf een reeks van ideeën voor ze Cousins benaderden. Ze werden geinspireerd door bekende Japanese architecten die weten hoe ze om moeten gaan met kleine ruimten. Deze ideeën inspireerden op hun beurt het team van Cousins, wat resulteerde in een opmerkelijk ontwerp.

De slaapkamer werd vervangen door een houten doos van grenen multiplex, een lokale Australische houtsoort. Deze doos werd een puzzel van ingebouwde (functionele) ruimtes. Twee kleinere slaapkamers (elk de lengte van een bed), een mezzanine slaapruimte die tevens dient als salonruimte, opslagwanden, boekenkasten en ingebouwde werkstations werden allemaal verwerkt in deze moderne doos.

Bij de materiaalkeuze werd er rekening gehouden met comfort, maar ook met betaalbaarheid en rendabiliteit. Multiplex is zeer betaalbaar en kan geassembleerd worden door een schrijnwerker.

Deze all-in renovatie toont aan dat het mogelijk is om in de binnenstad familie- en budgetvriendelijke woningen te renoveren, en dat het gebruik van hout daarin een grote rol kan spelen.

Wat zijn de voordelen van modulair bouwen?

Modulair bouwen is al lang niet meer nieuw, maar de nieuwste ontwikkelingen maken het steeds interessanter om modulair te gaan bouwen. In dit artikel tonen we je de voordelen van modulair bouwen.

Wanneer je modulair bouwt stel je zelf je woning samen uit verschillende modules, deze modules worden geprefabireceerd en terplaatse geassembleerd. De units zijn in de meeste gevallen al voorzien van elektriciteit, loodgieterij, verwarming & binnenafwerking. Een modulaire woning kan steeds uitgebreid worden, in de breedte, of in de hoogte.

Het ecologische en economische aspect

Modulair bouwen is met voorsprong de manier om je ecologische voetafdruk te beperken in vergelijking met andere bouwmethoden. Naast het ecologische speelt uiteraard ook het economische aspect mee. Als we de prijzen per vierkante meter vergelijken is deze beduidend lager dan traditionele bouwmethoden, kijk maar naar bouwmethoden als houtmassiefbouw bijvoorbeeld. Hierdoor wordt het voor jongeren interessant om op deze manier toch zelf te kunnen bouwen.

Snelheid van realisatie

Omdat modulaire woningen geprefabriceerd worden, neemt het bouwen zelf veel minder tijd in beslag. In vele gevallen zien we dat een modulaire woning (incl. prefabricatie) tot 50% sneller gerealiseerd wordt. Vertragingen op de werf zijn weinig voorkomend, mede omdat de weersomstandigheden minder impact hebben op de bouw van een modulaire woning.

Aanpasbaar wonen

Modulaire woningen zijn op elk moment aanpasbaar. Zo kun je klein beginnen en extra modules toevoegen wanneer dit financieel mogelijk is. Maar naast het uitbreiden van woningen biedt het nog andere voordelen, zo kunnen de woningen aangepast worden aan de levensfase van de bewoner. Binnenmuren kunnen verplaatst worden, etc.

Is aanpasbaar bouwen duurder?

Mijn vrouw en ik hebben bouwplannen.

We zijn in onze zoektocht naar mogelijke manieren van bouwen gestoten op de principes van aanpasbaar bouwen. We vinden echter weinig informatie over de financiële aspecten ervan.

Is aanpasbaar, flexibel bouwen duurder?

De kostprijs om aanpasbaar, flexibel te bouwen (wanneer toegepast vanaf de start van de bouw van het huis) is lichtjes hoger dan voor een ‘traditionele’ woning.

In eerste instantie heeft dit te maken met de ergonomische en minimale randvoorwaarden die voor bepaalde woonruimten worden vooropgesteld. Voldoende circulatieruimten in gangen en sassen, een goede gebruiks- en bedieningsruimte van keukens en andere meubels,… zijn elementen die een invloed kunnen hebben op de oppervlakte van de woning.

De kosten die komen kijken bij de bouw en bij de afwerking van deze beperkte extra oppervlakte (bv. dakbedekking, isolatie, vloerbekleding, behang/verf, tegels,…) zal ervoor zorgen dat de bouwkost lichtjes hoger ligt.

Op termijn is aanpasbaar, flexibel bouwen echter goedkoper: als er omwille van veranderende gezinssituaties (bv. kinderen die opgroeien of het huis uit gaan, behoefte aan een aparte bureau- of hobbyruimte,…) of van gewijzigde fysieke mogelijkheden (bv. moeilijker de trap op kunnen, problemen met in en uit bad komen,…) nood is aan aanpassing van de woning, zullen deze nodige aanpassingen met een beperkte inspanning en kostprijs uitvoerbaar zijn.

Daarnaast zijn er nog heel wat voordelen van aanpasbaar, flexibel bouwen die vaak over het hoofd gezien worden:
• De kwaliteit en het wooncomfort van de woning wordt verhoogd, nu en in de toekomst. Wat men vandaag door aanpasbaar, flexibel bouwen aan ‘extra’ realiseert, zal ervoor zorgen dat de bewoners dagelijks gebruikscomfort ervaren.
• Meerdere generaties kunnen gebruik maken van een aanpasbare woning. Er zal minder materiaal moeten afgebroken en aangebracht worden, wat ook de economische en ecologische duurzaamheid verhoogt.
• Een flexibele woning staat open voor meer gebruikers met elk hun specifieke noden. Op die manier spreekt de woning ook een breder koperspubliek aan als je zou willen verkopen.
• Ergonomische principes toepassen in de woning en ruimte voorzien in de woning om activiteiten en taken goed te kunnen uitvoeren, zorgt ervoor dat er minder ongevallen gebeuren (bv. valincidenten, verbranding, …), wat de veiligheid verhoogt.
• Wanneer men in een tijdelijke of langdurige zorgsituatie terecht komt, zal men in een aanpasbare, flexibele woning in betere ergonomische omstandigheden kunnen verzorgd worden, wat mogelijk maakt om langer thuis te blijven wonen.

De voordelen van aanpasbaar, flexibel bouwen wegen op termijn dus duidelijk op tegen de (licht) verhoogde initiële kosten. Hoe meer de industrie en de bouwwereld echter de principes van aanpasbaar bouwen zullen verwerken in hun producten en bouwprincipes, hoe kleiner de initiële meerkost zal zijn.

55-plussers zien sociaal leven gevoelig verarmen

Wie ouder is dan 55 heeft minder contact met vrienden, neemt minder deel aan het verenigingsleven en participeert minder aan cultuur dan jongere Vlamingen. Dat blijkt uit een rapport van de studiedienst van de Vlaamse regering.

In navolging van de grote participatiestudie uit 2007 onderzocht de studiedienst hoe het zit met de deelname van 55-plussers aan de maatschappij. Daaruit blijkt dat de ouderen op alle domeinen minder participeren dan de jongere categorieën. Enkel wat betreft politieke participatie scoren de 18- tot 24-jarigen iets lager. Read more…

Vergrijzing zorgt voor woningtekort vanaf 2018

“De belangrijkste opportuniteit is dat we de tanende welvaartsstaat kunnen verbeteren door te hervormen. Het momentum is er, de budgettaire noodzaak ook,” luidt het. Van Damme ziet in de ouderenzorgproblematiek vooral ook een uitgelezen kans om “onze sociale zekerheid te moderniseren en bruisende economische groeimarkten aan te snijden”.

Itinera berekende dat elke tien jaar de gemiddelde leeftijd van de Belgische bevolking met één jaar stijgt. Tegen 2050 zal ons land meer dan 2 miljoen 60-plussers meer tellen dan vandaag, en het aantal 80-plussers zal tegen dan zelfs verdrievoudigd zijn. Read more…