‘In de huidige consumptiemaatschappij is er toch nog ruimte voor alternatieven en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen.’ Zegt Clare Neven van Clare Cousins Architecten in Melbourne.

Cousins’ recente renovatie van het “Flinders Lane appartement” toont hoe een woonruimte van 75 vierkante meter kan verbouwd worden tot een om genoeg ruimte te bieden voor de komst van het eerste kind van de bewoners.

Het koppel had zelf een reeks van ideeën voor ze Cousins benaderden. Ze werden geinspireerd door bekende Japanese architecten die weten hoe ze om moeten gaan met kleine ruimten. Deze ideeën inspireerden op hun beurt het team van Cousins, wat resulteerde in een opmerkelijk ontwerp.

De slaapkamer werd vervangen door een houten doos van grenen multiplex, een lokale Australische houtsoort. Deze doos werd een puzzel van ingebouwde (functionele) ruimtes. Twee kleinere slaapkamers (elk de lengte van een bed), een mezzanine slaapruimte die tevens dient als salonruimte, opslagwanden, boekenkasten en ingebouwde werkstations werden allemaal verwerkt in deze moderne doos.

Bij de materiaalkeuze werd er rekening gehouden met comfort, maar ook met betaalbaarheid en rendabiliteit. Multiplex is zeer betaalbaar en kan geassembleerd worden door een schrijnwerker.

Deze all-in renovatie toont aan dat het mogelijk is om in de binnenstad familie- en budgetvriendelijke woningen te renoveren, en dat het gebruik van hout daarin een grote rol kan spelen.