Wat is circulair bouwen

Bij de circulaire bouw houden architecten, ingenieurs en aannemers al bij het begin van het bouwproces rekening met het minimaliseren van het gebruik en het maximaliseren van het hergebruik van complete gebouwen en/of gebruikte bouwmaterialen.

Circulair bouwen is een container geworden voor de verschillende methoden die tijdens de hele levenscyclus van een gebouw worden toegepast.

Circulair bouwen begint met een circuliar ontwerp. Bij het ontwerpen houden we al rekening met het veranderende gebruik. Alle hierna genoemde methoden kunnen hierbij worden toegepast.

Levensduur maximaliseren: dankzij innovatief ontwerp maximaliseren we de levensduur van een woning of gebouw, en ook van de individuele bouwmaterialen.
Ontwerpen met minder materialen: door minder materialen te gebruiken, zal er uiteindelijk minder afval ontstaan en minder CO2-uitstoot.
Transformatie: Wanneer een gebouw niet meer geschikt is voor het huidige gebruik, kan het getransformeerd worden. Beperkt gebruik van nieuwe bouwmaterialen geeft het gebouw een tweede leven.
Slopen en recyclen: Als een gebouw niet kan worden omgebouwd of gedemonteerd tot losse onderdelen, kan het vaak alleen worden gesloopt met (laagwaardig) hergebruik van de grondstoffen.

Meer weten over circulair bouwen? Neem snel contact op voor een vrijblijvend gesprek