CLT – Cross Laminated Timber

Kruislaaghout (CLT) is hét bouwmateriaal voor onze duurzame toekomst. Het biedt veel meer voordelen dan conventionele constructiematerialen.

CLT is opgebouwd uit verschillende lagen gecertificeerd hout die kruislings aan elkaar gelijmd zijn. Aanvankelijk gegeerd voor passiefwoningen en lage energiewoningen, wint kruislaaghout aan populariteit voor elk concept van woning en bedrijfsgebouw.

Logisch ook, CLT is modulair en dus polyvalent inzetbaar. Nieuwbouw, aanbouw, optoppen, … Alles kan!

De isolerende eigenschappen van CLT

Kruislings gelijmde houten lagen zorgen voor een grote weerstand, luchtdichtheid en een uitstekende isolatie.

Hierdoor bemerkt u al snel een verschil op uw energiefactuur, want bouwen met CLT is ecologisch bouwen.

Dit effect wordt bereikt door een laagstructuur, waarbij opeenvolgende lagen 90° worden geroteerd.

In het geval van het CLT-houtsysteem is een uitstekende akoestische integriteit van de wanden verzekerd, waardoor de vorming van akoestische bruggen en de verspreiding van geluid in het gebouw wordt voorkomen.

Modulair bouwen met CLT, de ultieme vorm van flexibel wonen

Dankzij de architecturale eigenschappen van kruislaaghout bouwen we uw woning of bedrijfsgebouw modulair, waardoor u op elk moment uw pand kan uitbreiden, optoppen,…

Uitbreiden? Ja hoor! U kan perfect één of meerdere extra bouwlagen plaatsen, zowel in de breedte als in de hoogte.

Andere voordelen van CLT hout op een rijtje

CLT-gebouwen hebben de beste kwaliteit. Bij elke productiefase worden alle materialen en geprefabriceerde artikelen herhaaldelijk geïnspecteerd en getest om de juiste certificering te verkrijgen.

Alleen volledig gecertificeerde houten bouwcomponenten worden op de bouwplaats gebruikt en bieden bijna 100% vertrouwen in de duurzaamheid en draagcapaciteit van de constructie en de nauwkeurigheid van de afwerking, zelfs in het geval van gecompliceerde, niet-standaard
componenten.

De bouwcomponenten vragen geen drogingstijd en worden vooraf op maat gesneden. Eens toegekomen op de werf, zetten we ze in elkaar zoals een puzzel.
Voor een gemiddelde CLT-woning duurt de volledige productiefase +/- 6 weken en neemt de plaatsing ongeveer 1 week in beslag.

Bij brand lijden de CLT-elementen aanvankelijk enkel schade aan het oppervlak zonder hun draagvermogen te verliezen waardoor een veilige evacuatie mogelijk is.

CLT wordt gebruikt voor hoogbouw, scholen, openbare gebouwen, en deze gebouwen beantwoorden allemaal aan de geldende brandnorm. De brandwerendheid in detail uitgelegd.

Hout is en blijft een van de meest milieuvriendelijke materialen die in de bouw wordt gebruikt. Het hout dat wij gebruiken bij de productie van ons kruislaaghout is afkomstig van een zagerij die op een zeer duurzame manier produceeert, gecertificeerd door diverse
milieuorganisaties.

En in tegenstelling tot keramiek, staal of beton, kan hout worden gerecycleerd en veroorzaakt het dus geen milieuschade. CLT-technologie is zeer energiezuinig en vermindert de behoefte aan verwarming van woningen, wat de uitstoot van schadelijke CO2-uitstoot terugdringt.

Cross Laminated Timber is én maakt gezond. Het waarborgt een veilig en gezond gebouw. CLT verzamelt vocht en warmte, wat bijdraagt tot een beter klimaat in uw pand. Het optimaliseert de vochtigheidsgraad in elke ruimte door waterdamp op te vangen en terug te
geven.

In de thermische scope levert CLT bovengemiddelde prestaties. CLT-scheidingswanden beschermen effectief tegen snel warmteverlies in de wintermaanden en tegen oververhitting van het gebouw in de zomer. Dit zorgt ervoor dat uw gebouw zonder extra maatregelen het microklimaat in de kamers reguleert en de bewoners extra comfort biedt.

CLT-panden bieden een uitstekende luchtdichtheid, testen met thermische camera’s bevestigen dat keer op keer.

Die luchtdichtheid bereiken we door het verwijderen van de defecten in de houtknopen, door het verbinden van de latten met een hechtmiddel op één oppervlak en door de laagstructuur waarbij opeenvolgende lagen 90° worden geroteerd.

Contacteer ons

Geschikt voor iedereen

NewCraft is dé bouwpartner voor particlulieren, architecten en projectontwikkelaars met duurzame bouwplannen. We adviseren, begeleiden en/of bouwen uw starterswoningen, gezinswoningen, zorgwoningen en bedrijfsgebouwen.

Particulier

Wonen, werken, vrije tijd en zorg. Met NewCraft leeft u flexibel en duurzaam.

Meer weten

Architect

U tekent, wij (ver)bouwen. Met een modulaire blik op een circulaire toekomst.

Meer weten

Projectontwikkelaar

Samen bouwen aan een modulaire, circulaire toekomst; een pure win-win!

Meer weten