CLT – Cross Laminated Timber

CLT staat voor Cross Laminated Timber. Het wordt gemaakt van hout uit PEFC gecertificieerde bossen.

De CLT panelen zijn opgebouwd uit verschillende lagen hout die kruislings tegen elkaar worden verlijmd. Ook bij de keuze van de lijm zorgt de fabrikant ervoor dat deze een minimale impact heeft op het milieu.

CLT hout heeft de voorbije jaren een serieuze opmars gemaakt in Duitsland en Oostenrijk, en is stilaan ook de rest van Europa aan het veroveren, mede dankzij de vele voordelen die CLT met zich meebrengt. Het bied zeer veel mogelijkheden qua bouwconcept, stijl & architectuur, en het is perfect te combineren met andere bouwmaterialen.

Je hoeft dus niet in te boeten aan creativiteit wanneer je je woning aan het vormgeven bent.

CLT Houtmassiefbouw

Alle voordelen van CLT hout op een rijtje

Een positieve CO2-balans
Een milieuvriendelijke en duurzame manier van bouwen
CLT hout is lichter dan beton of baksteen
Goede isolerende eigenschappen
Uitstekende brandveiligheid karakteristieken
Korte setup tijd en eenvoudig te monteren
Uitstekende structurele eigenschappen en de droge bouwmethode
Tot 10 % meer leefruimte dankzij het gebruik CLT hout
Comfortabel en gezond binnenklimaat

CLT isoleert

De kruislings gelijmde houten lagen zorgen voor een grote weerstand, luchtdichtheid en een uitstekende isolatie. Hierdoor merk je al snel een verschil op je energiefactuur, want bouwen met CLT is ecologisch bouwen.

CLT is dan ook uitermate geschikt voor passiefwoningen en lage energiewoningen.

CLT is snel

De panelen vragen geen drogingstijd, en worden vooraf bij de fabrikant op maat gesneden. Wanneer de panelen op de werf aankomen is het als een puzzel die in elkaar gezet wordt. Bekijk zeker ons filmpje waarin je de constructie van onze eigen woning ziet gebeuren.

CLT is modulair

Naast de isolerende eigenschappen en de bouwsnelheid biedt CLT nog een aantal voordelen waarin we bij NewCraft gerust als pioneer kunnen gezien worden.

De architecturale eigenschappen van CLT laten ons toe om woningen modulair te bouwen, waardoor je op elk moment je woning kan uitbreiden, optoppen, …

CLT biedt kwaliteit

CLT-huizen hebben de beste kwaliteit. In elke productiefase worden alle materialen en vervolgens geprefabriceerde artikelen herhaaldelijk geïnspecteerd en getest om de juiste certificering te verkrijgen.

Alleen volledig gecertificeerde componenten worden op de bouwplaats gebruikt en bieden bijna 100% vertrouwen in de duurzaamheid en draagcapaciteit van de constructie en de nauwkeurigheid van de afwerking, zelfs in het geval van gecompliceerde, niet-standaard componenten.

CLT is brandveilig

Tijdens het productieproces wordt CLT-hout gedroogd tot hoge temperatuur en geïmpregneerd. Dit biedt een uitstekende brandwerendheid tot R120-waarde. In geval van brand gedragen de CLT-elementen zich heel voorspellend – aanvankelijk de enige oorzaakschade aan het oppervlak zonder hun draagvermogen te verzwakken waardoor een veilige evacuatie mogelijk is.

CLT is luchtdicht

Het onbetwistbare voordeel van de CLT-houten huizen is een uitstekende luchtdichtheid die wordt bevestigd door verschillende testen met een thermische cameras. Dit effect wordt bereikt door het verwijderen van de defecten in de houtknopen, het verbinden van de latten met een hechtmiddel op één oppervlak en een laagstructuur, waarbij opeenvolgende lagen 90° worden geroteerd. In het geval van het CLT-houtsysteem is een uitstekende akoestische integriteit van de wanden verzekerd, waardoor de vorming van akoestische bruggen en de verspreiding van geluid in het gebouw wordt voorkomen.

CLT is milieuvriendelijk

De CLT-technologie is gebaseerd op hout – een van de meest milieuvriendelijke materialen die in de bouw worden gebruikt. Allereerst is de gebruikte grondstof afkomstig van een bepaalde zagerij, die hun productie op een zeer duurzame manier verwerkt, gecertificeerd door ’s werelds milieuorganisaties.

In tegenstelling tot keramiek, staal of beton, kan hout worden gerecycled en veroorzaakt het geen milieuschade. CLT-technologie is zeer energiezuinig en vermindert de behoefte aan verwarming van woningen, en daarmee de uitstoot van schadelijke CO2-uitstoot.

CLT is gezond

Door CLT-hout als het belangrijkste bouwblok te gebruiken, bieden we een veilig, gezond huis. Allereerst moet de nadruk worden gelegd op het vermogen om vocht en temperatuur te verzamelen via CLT. Dit draagt ​​bij aan het regelen van de omgeving in huis.

De CLT-panelen optimaliseren de vochtigheidsgraad in de kamer door waterdamp op te vangen en terug te geven. In de thermische scope levert het CLT-hout een bovengemiddelde prestaties. De CLT-scheidingswand beschermt effectief tegen snel warmteverlies in de wintermaanden en oververhitting van het gebouw in de zomer. Al deze factoren zorgen ervoor dat ons huis zonder enige interventie het microklimaat in de kamers reguleert en de bewoners extra comfort biedt.