De laatste jaren zien we een groeiende belangstelling voor een eeuwenoud bouwmateriaal: hout.
De groeiende populariteit van massief hout wordt vaak toegeschreven aan de duurzaamheid voordelen en de uitnodigende, warme esthetiek. Natuurlijk hernieuwbare, technische houtproducten, zoals kruislings gelamineerd hout (CLT), kunnen worden geproduceerd met behulp van kleinere, snelgroeiende bomen die vervolgens worden aangevuld door het planten van nieuwe bomen.
En eenmaal geconstrueerd kan massief hout worden blootgesteld om een gebouw een unieke uitstraling te geven die doet denken aan honderd jaar oude, historische houtarchitectuur.
Samen met deze voordelen vinden aannemers en ontwerpteams dat massieve houtbouw een kostenbesparende factor kan zijn in een steeds krapper wordende arbeidsmarkt.
“Kruislings gelamineerd hout is niet goedkoop. Het is duurder per eenheid dan staal of beton. De besparing komt in de vorm van lagere arbeidskosten. Het aantal bouwvakkers dat ter plaatse nodig is, wordt minstens gehalveerd, en de bouwtijd is beduidend korter.”
Het gebruik van massief hout kan leiden tot kleinere teams en een snellere constructie. T3 Minneapolis is de eerste in een reeks van hogere CLT gebouwen in de Verenigde Staten en werd in slechts 2,5 maanden gebouwd met een gemiddelde van 9 dagen per verdieping.
De DLR Group heeft het voortouw genomen in de opkomst van massief hout, als de architect van een groeiend aantal hogere houten torens in de Verenigde Staten, waaronder een reeks kantoorcomplexen: T3 Minneapolis, T3 West Midtown in Atlanta en nog twee andere op de planken, T3 Goose Island in Chicago en T3 in Denver.
Het inaugurele 7-verdiepingen tellende commerciële gebouw van de Twin Cities, dat nu een bijkantoor voor tech-reus Amazon huisvest, werd in slechts 2,5 maanden gebouwd met een gemiddelde van 9 dagen per verdieping.
“Bij het project voor First Tech Federal Credit Union konden we een besparing van vier procent realiseren ten opzichte van een meer traditionele staalconstructie en leverden we de constructie vier maanden eerder dan gepland, omdat we de interface met de gebouwschil hebben vereenvoudigd en omdat we onder andere een lichtere fundering hadden”, zegt Spiritos.
Het 131 jaar oude commerciële ontwerp- en bouwbedrijf leidt het peloton, dat onlangs drie projecten met massief hout heeft voltooid, samen met vier projecten in aanbouw.
Fundamentele besparingen
Het lichte voordeel van massieve houtproducten ten opzichte van staal of beton kan vaak een kleinere fundering betekenen, waardoor de totale kosten en de seismische belasting van een project kunnen worden verminderd.
T3 is 30% lichter dan het equivalent in staal zou zijn geweest, en 60% lichter dan beton volgens ingenieursbureau StructureCraft dat CLT leverde voor het project.
T3 Minneapolis – Foto door Ema Peter
De toename van de houtmassiefbouw en de prefab houtbouw, en de recente veranderingen in de bouwvoorschriften om hogere houten gebouwen mogelijk te maken, zullen naar verwachting niet alleen de projectontwikkelaars geld besparen, maar ook bijdragen aan nieuwe economische groei en werkgelegenheid, een trend die zich naar verwachting alleen maar zal voortzetten naarmate er meer projecten aan boord komen.
Volgens een marktonderzoeksbureau werd de wereldwijde markt voor kruislings gelamineerd hout (CLT) in 2017 getaxeerd op 603 miljoen USD en zal deze naar verwachting in 2024 1,6 miljard USD bereiken, waarbij een snellere bouwtijd een belangrijke drijfveer is.
Om aan deze stijgende vraag te kunnen voldoen, zullen de bosrijke regio’s naar verwachting een impuls geven aan de werkgelegenheid gerelateerde groei.
In een recente studie van de Universiteit van Minnesota Duluth wordt geschat dat de oprichting van een grotere massaproducent van hout zou kunnen leiden tot bijna 200 banen in de hele staat, samen met indirecte voordelen in aanverwante industrieën.