Modulair bouwen is al lang niet meer nieuw, maar de nieuwste ontwikkelingen maken het steeds interessanter om modulair te gaan bouwen. In dit artikel tonen we je de voordelen van modulair bouwen.

Wanneer je modulair bouwt stel je zelf je woning samen uit verschillende modules, deze modules worden geprefabireceerd en terplaatse geassembleerd. De units zijn in de meeste gevallen al voorzien van elektriciteit, loodgieterij, verwarming & binnenafwerking.

Een modulaire woning kan steeds uitgebreid worden, in de breedte, of in de hoogte.

Het ecologische en economische aspect

Modulair bouwen is met voorsprong de manier om je ecologische voetafdruk te beperken in vergelijking met andere bouwmethoden. Naast het ecologische speelt uiteraard ook het economische aspect mee. Als we de prijzen per vierkante meter vergelijken is deze beduidend lager dan traditionele bouwmethoden, kijk maar naar bouwmethoden als houtmassiefbouw bijvoorbeeld. Hierdoor wordt het voor jongeren interessant om op deze manier toch zelf te kunnen bouwen. 

Snelheid van realisatie

Omdat modulaire woningen geprefabriceerd worden, neemt het bouwen zelf veel minder tijd in beslag. In vele gevallen zien we dat een modulaire woning (incl. prefabricatie) tot 50% sneller gerealiseerd wordt. Vertragingen op de werf zijn weinig voorkomend, mede omdat de weersomstandigheden minder impact hebben op de bouw van een modulaire woning.

Aanpasbaar wonen

Modulaire woningen zijn op elk moment aanpasbaar. Zo kun je klein beginnen en extra modules toevoegen wanneer dit financieel mogelijk is. Maar naast het uitbreiden van woningen biedt het nog andere voordelen, zo kunnen de woningen aangepast worden aan de levensfase van de bewoner. Binnenmuren kunnen verplaatst worden, etc.

Bovendien biedt modulair bouwen een oplossing voor de bouw van (tijdelijke) zorgwoningen. Vanaf 2021 is er voor tijdelijke zorgwoningen in de tuin geen omgevingsvergunning meer nodig, waardoor modules flexibel kunnen geplaatst en verplaatst worden.

Meer weten over modulair bouwen?

Met onze CLT-bouwmethode bouwen we sneller dan de traditionele (bakstenen) bouw, blijven we betaalbaar en is uw pand ten alle tijden verder aanpasbaar (modulair).

Meer over modulair bouwen

About the Author: Yves Michiels

Reeds meer dan 10 jaar de bezieler van NewCraft. Dé bouwpartner voor particulieren, architecten en projectontwikkelaars met duurzame bouwplannen.