De vraag naar zorgwoningen stijgt jaar na jaar. Vorig jaar werden er 428 vergunningen afgeleverd, en ook dit jaar verwacht men dat dit cijfer nog zal stijgen. Op dit moment is de bestaande regelgeving en de procedures die hierbij komen kijken voor velen een te hoge drempel.

Het afschaffen van de verplichte omgevingsvergunning zal de vraag naar flexibele en tijdelijke zorgwoningen alleen maar doen stijgen.

Een tijdelijke zorgwoning in je tuin kan vanaf volgend jaar namelijk zonder langdurige en ingewikkelde procedure. Een melding bij de gemeente zal volstaan, en er is geen tussenkomst van een architect meer nodig. Het hele proces van een zorgwoning in je tuin plaatsen zal veel sneller en efficiënter verlopen.

“De verlichte omgevingsvergunning, daar stappen we vanaf. Zo maken we het veel makkelijker om een (tijdelijke) zorgunit in de tuin te plaatsen”

Zuhal Demir, Vlaams minister van omgeving

Steeds meer mensen kiezen er voor om zelf zo lang mogelijk voor hun hulpbehoevende ouder(s) te zorgen, maar vaak is de bestaande woning niet geschikt. Een tijdelijke zorgwoning biedt hierin een oplossing.

Zorgwoning voorwaarden

Oppervlakte: de oppervlakte wordt beperkt tot 50m2. Dit is echter ruim voldoende om te voorzien in alle behoeften om comfortabel te leven. Onze zorgunits bieden

Tijdelijke aard: de zorgwoning is een tijdelijke oplossing om je hulpbehoevende ouders te helpen. Bij Newcraft kan je terecht om een zorgunit te huren, ons modulair systeem laat het toe om units te demonteren en nadien op een andere locatie te plaatsen.

Geen omgevingsvergunning: met de nieuwe regelgeving komt de verplichte omgevingsvergunning te vervallen. Geen eindeloze procedures meer, een melding bij de gemeente zal volstaan.

Ook de tussenkomst van een architect is niet meer nodig wanneer de nieuwe regelgeving in voegen treedt.

Het akkoord zou nog voor de zomer van 2021 in werking treden.

Zorgunit goedkoper dan een rusthuis

Vraag je jezelf af hoeveel het kost om zo’n zorgwoning in je tuin te plaatsen? Om tot een goede vergelijking te komen keken we naar de kost van de huur wanneer een hulpbehoevende in een rusthuis verblijft.

De kostprijs van een tijdelijke zorgwoning komt ongeveer overeen met het verblijf in een rusthuis over een periode van 2,5 tot 3 jaar.

Wilt u meer weten over (tijdelijke) zorgwoningen?

Gezien het tijdelijke aspect van een zorgwoning in uw tuin bieden we met onze huurunits een flexibele oplossing die bovendien snel geplaatst kan worden.

Neem vrijblijvend contact op

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een zorgunit?

Omdat de oppervlakte beperkt is, is het belangrijk dat je goed nadenkt over de indeling van je zorgwoning. Je wil natuurlijk de oppervlakte maximaal benutten. Bij het ontwerp van onze zorgunits hebben we hier veel tijd en aandacht aan besteed. Het resultaat is een zorgwoning die in alle comfort voorziet: leef- en slaapkamer, toilet, douche en opbergruimte.

Zorgwoning kopen of huren?

Beide opties zijn mogelijk, maar omdat het om een tijdelijke zorgwoning gaat is huren vaak interessanter. Bij Newcraft zetten we ons al jaren in om circulair bouwen toegankelijk te maken voor een breder publiek, en bieden daarom ook zorgwoningen aan die je kan huren.

Ons modulaire systeem laat het namelijk toe om een woonunit eenvoudig te verplaatsen.

Wilt u meer weten over (tijdelijke) zorgwoningen?

Gezien het tijdelijke aspect van een zorgwoning in uw tuin bieden we met onze huurunits een flexibele oplossing die bovendien snel geplaatst kan worden.

Neem vrijblijvend contact op

About the Author: Yves Michiels

Reeds meer dan 10 jaar de bezieler van NewCraft. Dé bouwpartner voor particulieren, architecten en projectontwikkelaars met duurzame bouwplannen.