1. Sta open voor circulair bouwen

Om te evolueren naar circulair bouwen, hebben we klanten nodig die ervoor openstaan en verschillende benaderingen willen testen. Hierbij houden we natuurlijk rekening met de impact van het totale project.

2. Ga op zoek naar de juiste partners

Zoek een team met de juiste knowhow en capaciteiten, klaar om te innoveren. U bent de klant, druk hen op het hart dat je een volwaardig circulaire aanpak nastreeft.

3. Stimuleer innovatie en samenwerking

De circulaire economie is een nieuw model voor de bouwsector, het vereist innovatie en samenwerking. Je moet veel meer samenwerking stimuleren, bereid zijn om nieuwe producten en systemen te gebruiken en nieuwe materialen te testen.

4. Leg duidelijke prestatie-eisen vast

Leg je architect en je aannemer duidelijke prestatie-eisen voor, zowel qua ontwerp, specificaties als gebruikte materialen.

5. Stel een minimale ontwerp-levensduur voorop

Beoog een minimale ontwerp-levensduur voor de verschillende lagen van het gebouw (structuur, gevel, diensten, inrichting). Voorzie in het ontwerp van onderdelen met een kortere levensduur (bijvoorbeeld de keuken) dat ze nadien eenvoudig kunnen worden opgewaardeerd en / of hergebruikt.

6. Evalueer de kosten voor de gehele levensduur

Kijk steeds naar het volledig kostenplaatje van een materiaal, product of bouw/activa voor de gehele levensduur van het project. Hou rekening met de initiële kapitaalkosten, de operationele, de onderhouds-, de reparatie- en  upgradekosten tot en met het einde van de levensduur. Kan je de zogenaamde levenscycluskosten reduceren door een circulaire benadering, zoals leasing, delen of het ontwerp voor aanpasbaarheid?

7. Ga in dialoog met je leveranciers

De toeleveringsketen in de bouwsector heeft de nodige expertise om je te helpen innoveren. Communiceer wat je wil bereiken en vind de mensen en bedrijven die jouw ambitie delen. Bouw vertrouwen op. Deel risico’s en kansen.

8. Fris op in plaats van af te breken

Heb je een nieuw gebouw nodig of kan je een bestaand gebouw renoveren? Het behoud van de waarde van hulpbronnen in structuren is een van de belangrijkste acties die je kunt ondernemen om afval en materiaalverbruik te verminderen.

9. Laat een pre-renovatie / sloop-audit uitvoeren

Laat een uitgebreide pre-renovatie- of pre-sloop-audit uitvoeren. Zo weet je op voorhand welke materialen en producten je kan behouden en hergebruiken. Deze info is ook nuttig voor je aanbestedingsdocumenten voor eventuele renovatie of sloop.

About the Author: Yves Michiels

Reeds meer dan 10 jaar de bezieler van NewCraft. Dé bouwpartner voor particulieren, architecten en projectontwikkelaars met duurzame bouwplannen.