1. Sta open om circulair bouwen te verkennen

Om te evolueren naar circulair bouwen hebben we klanten nodig die openstaan voor het idee en bereid zijn om verschillende benaderingen te testen. Bij het verkennen van de mogelijkheden van circulair bouwen moet je rekening houden met de impact van het totale project.

Bij het verkennen van de mogelijkheden van circulair bouwen moet je rekening houden met de impact van het totale project.

2. Ga op zoek naar de juiste partners

Zoek een team dat de juiste knowhow en capaciteiten kan brengen om op dit gebied te innoveren. Als klant is het echt belangrijk om duidelijk te communiceren met uw potentiële partners dat je een circulaire aanpak wilt implementeren.

3. Stimuleer innovatie en samenwerking

De circulaire economie is een nieuw model voor de bouwsector en vereist dus innovatie en samenwerking om dit mogelijk te maken. Je moet veel meer samenwerking stimuleren, bereid zijn om nieuwe producten en systemen te gebruiken, en dingen doen als het testen van nieuwe materialen.

4. Stel duidelijke prestatie-eisen

Je kunt betere resultaten behalen wanneer je de architect en aannemer duidelijke prestatie eisen stelt in plaats van dat je prescriptief bent over het ontwerp, de specificaties en de materialen die ze moeten gebruiken.

5. Vaststellen van een minimale ontwerplevensduur

Stel een minimale ontwerplevensduur vast voor de verschillende lagen van een gebouw (structuur, gevel, diensten, inrichting) en vraag je architect en aannemer om geschikte strategieën voor een circulaire bouw mee te bepalen. Hou er rekening mee dat elementen met een kortere levensduur, zoals keukens, zo moeten ontworpen worden dat ze gemakkelijk kunnen worden opgewaardeerd, hergebruikt en gerecycled.

6. Kies voor een benadering op basis van de kosten van de gehele levensduur

Ter ondersteuning van circulaire benaderingen is aangeraden om investeringsbeslissingen te nemen op basis van de totale kosten van een materiaal, product of bouw/activa voor de gehele levensduur van het project.

Dit betekent dat rekening moet worden gehouden met de initiële kapitaalkosten, maar ook de operationele, onderhouds-, reparatie-, upgrade- en eventuele kosten aan het einde van de levensduur.

Beoordeel of de levenscycluskosten kunnen worden gereduceerd door toepassing van een circulaire benadering, zoals leasing, delen, of het ontwerp voor aanpasbaarheid.

7. Een dialoog met de leveranciers aangaan

De toeleveringsketen in de bouwsector heeft expertise om je te helpen innoveren. Communiceer wat je wil bereiken en vind de mensen en bedrijven die jouw ambitie delen en die je kunnen helpen deze te realiseren. Bouw vertrouwen op. Deel risico’s en kansen.

8. Opfrissen in plaats van afbreken

Heb je een nieuw gebouw nodig, of kunt je een bestaand gebouw renoveren of aanpassen? Het behoud van de waarde van hulpbronnen in structuren is een van de belangrijkste acties die je kunt ondernemen om afval en materiaalverbruik te verminderen.

9. Een pre-renovatie/ sloopaudit laten uitvoeren.

Een uitgebreide pre-renovatie- of pre-sloopaudit om materialen en producten te identificeren die kunnen worden behouden, hergebruikt voor hoogwaardige doeleinden elders of gerecycled. Je kunt deze informatie vervolgens gebruiken om doelstellingen en doelstellingen vast te stellen in de aanbestedingsdocumenten voor renovatie of sloop.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*