Houtbouw is niet meer weg te denken uit de woningbouw. Strengere milieu- en energienormen maken van hout het bouwmateriaal bij uitstek voor nieuwe woningen, uitbreidingen of renovaties. In dit artikel overlopen we skeletbouw, houten massiefbouw en het gebruik van CLT, Cross Laminated Timber oftewel kruisgelamineerd hout.

Houtskeletbouw

Het houten skelet vangt de verticale belasting van de verdieping(en) en van het dak op. Tegen dit skelet bevestigen we platen die op hun beurt de horizontale belasting opvangen, bijvoorbeeld wind. Houtskeletbouw waarborgt een veel efficiëntere isolatie, waardoor het zeker bij de bouw van een passiefhuis de voorkeur geniet.

Houtskeletbouw kent dezelfde afwerkingsmogelijkheden als traditionele bouw (baksteen, buitenpleister, …), langs de buitenkant zie je dus geen verschil. De binnenkant wordt meestal afgewerkt met gipsplaten.

bouwen met hout

Houten massiefbouw

Massieve houtbouw is onder andere vanuit Duitsland en Zwitserland overgewaaid, en wint meer en meer aan interesse bij architecten en bouwheren.

CLT (Cross Laminated Timber / kruisgelamineerd hout)

CLT HoutmassiefbouwCLT is een veelbelovende techniek die steeds populairder wordt vanwege de flexibiliteit, snelheid en afwerkingsmogelijkheden.

Kruisgelamineerde planken zijn samengesteld uit verschillende houten lagen die kruiselings aan elkaar worden verlijmd. Afhankelijk van de draagkracht die nodig is zullen er 3 tot 7 lagen verlijmd worden.

Dankzij de isolerende eigenschappen van het hout, in combinatie met extra isolatie aan de buitenkant, behaalt u al snel de allerhoogste isolatiestandaarden.

Omdat de panelen bij productie in de fabriek al op maat worden gezaagd, lijkt het plaatsen van een woning in CLT op een grote 3D-puzzel. Het grote voordeel hiervan is dat de bouw zelf slechts enkele dagen in beslag neemt en dat er al snel aan de afwerking begonnen wordt.

Bouwen met hout biedt heel wat mogelijkheden

Houtbouw is niet alleen geschikt voor nieuwbouwwoningen, het wordt ook steeds meer gebruikt bij renovaties of uitbreidingen aan een bestaande woning. Het is ook uitermate geschikt voor het optoppen van woningen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van bestaande daken om een woning of gebouw in de hoogte uit te breiden.

Alle voordelen van bouwen met hout op een rijtje

Hout is milieu- en energievriendelijk. Het is 100% recycleerbaar en het gebruikte hout wordt op een duurzame manier opnieuw aangeplant. Hout isoleert veel beter dan traditionele bouwmaterialen zoals baksteen of beton en afhankelijk van de techniek wordt een huis op enkele dagen (of weken) tijd opgetrokken. Tevens heeft houtbouw minder fundering nodig (omdat het zo licht is) en is het bijzonder flexibel als je wil uitbreiden, renoveren of optoppen.

Nadelen?

De weinige minpunten van houtbouw, zoals bijvoorbeeld de iets minder goed presterende akoestische isolatie, kunnen weggewerkt of ingeperkt worden, bespreek dit zeker met je architect en met je aannemer.

Meer weten over bouwen met hout?

Met onze CLT-bouwmethode bouwen we sneller dan de traditionele (bakstenen) bouw, blijven we betaalbaar en is uw pand ten alle tijden verder aanpasbaar (modulair).

Meer over bouwen met hout

About the Author: Yves Michiels

Reeds meer dan 10 jaar de bezieler van NewCraft. Dé bouwpartner voor particulieren, architecten en projectontwikkelaars met duurzame bouwplannen.